Ansamblul Ghiocelul Giroc

Ansamblul Ghiocelul Giroc

Începuturile, conturarea acestei formaţii ca ansamblu propriu-zis a avut loc în anul 1971, când s-a constituit pe lângă Uzina MecanicăTimişoara. După ce s-a afirmat, cooptând nume sonore din muzica populară precum Florentin Iosif, Tiberiu Ceia, Rodica Dima şi altii, ansamblul ,,Ghiocelul” îşi încetează activitatea în anul 1989, din lipsa colaborării cu sindicatele şi din lipsă de fonduri.

Ansamblul se reînfiinţează şi îşi reia activitatea în anul 1997 fiind preluat de către Primăria Comunei Giroc, o mare parte dintre dansatori fiind localnici. Conducerea muzicală a ansamblului a fost asigurată de renumitul taragotist Luţă Popovici, iar coregrafia i-a revenit lui Victor Jicherean, un coregraf de renume. Sufletul ansamblului ,,Ghiocelul” a devenit Ileana Szabo, directoarea căminului cultural, pentru care jocul popular autentic înseamnă pa siunea vieţii. În acest sens a pus bazele Festivalului Internaţional de Folclor ,,Floare giroceană”.

În cei peste zece ani de activitate, faima Ansamblului girocean ,Ghiocelul” a depăşit de mult hotarele judeţului şi ale ţării. Invitată să participe la numeroase spectacole televizate de posturi naţionale şi locale, la festivaluri de folclor din ţară şi de peste hotare, (Croaţia, Ungaria, Serbia, Spania, Franţa ),,Ghiocelul” a încântat prin prestaţia sa multe comunităţi de români şi s-a întors cu nenumărate trofee: diplome, premii şi menţiuni.

Cu un repertoriu alcătuit din dansuri populare din toate zonele ţării, cele 16 perechi de dansatori au impresionat prin profesionalismul lor, nu numai pe localnici, pe spectatorii din ţară, ci şi pe românii din comunităţile de peste hotare, conducerea muzicală aparţinând profesorului Adrian Scorobete. Viitorul Ansamblului ,,Ghiocelul” este asigurat pentru că, pe lângă formaţia de bază fiinţeaza o grupă de copii din cadrul şcolii, care vor menţine vie tradiţia culturală giroceană şi bănăţeană.