Ansamblul Timișul

  • Ansamblul Timișul
  • Ansamblul Timișul

In vara anului 1968 un grup important de dansatori, absolventi ai diferitelor facultati timisorene, care au activat pe perioada studentiei in cadrul Ansamblului “Doina Timisului”, neimpacandu-se cu ideea de a-si inceta activitatea, sub indrumarea maestrului coregraf Emilian Dumitru si a directorului Ion Tanase, au reusit sa creeze propria familie folclorica, unindu-si destinele sub cupola iubirii pentru arta traditionala romaneasca, iubire a carui rod avea sa fie Ansamblul “Timisul”

In urma selectiilor din primavara lui 1969, au fost cooptati in compartimentul coregrafic al Ansamblului cei mai valorosi dansatori care activasera pana atunci la diferite formatii din Timisoara si din alte localitati.

Cu noul colectiv creat se realizeaza in vara lui 1969 primele turnee in Occident (Elvetia si Franta). Cursurile de selectie au continuat astfel ca anual au fost cooptati dansatori noi, de mare valoare.

De remarcat participarea din 1990 la Festivalul de la Confolens a Ansamblului “Timisul” cu 24 perechi de dansatori. Dupa ’90 o alta generatie deosebita a completat compartimentul coregrafic al Ansamblului.

Ansamblul “Timisul” a fost o permanenta scoala de coregrafie. Mai multi dansatori ai ansamblului au devenit instructori-coregrafi la diferite formatii din tara si strainatate, fiind foarte apreciati pentru activitatea lor.

De remarcat ca activitatea coregrafica a Ansamblului “Timisul” este coordonata din anul 1974 de maestrul-coregraf Toma Frentescu.