Dumitru Chepețan

Dumitru Chepețan

Dumitru Chepețan, pe numele adevărat Dimitrie Chepețeanu (n. 20 februarie 1929, com. Satchinez, jud. Timiș). Urmează școala primară în comună, dovedind, încă de mic, aptitudini artistice în orchestra condusă de părintele localității. Studiază vioara și chitara, iar în 1949 se căsătorește cu consăteana Doina Radu, cu care va avea două fete.

În 1959 face primele înregistrări audio la Radio Timișoara, împreună cu orchestra Doina Banatului care pe atunci se numea Lazăr Cernescu și era dirijată de Nicolae Perescu), iar în 1960 este angajat la Ansamblul de cântece și jocuri Doina Banatului, cu care, în 1962, face primele înregistrări la Televiziune.

În anul 1967, îi apare primul disc de vinil de muzică populară bănățeană, intitulat „Gugulan cu car cu mere”, după melodia cu același nume, care-l va consacra definitiv . Acest cântec, compus de profesorul de muzică Goian după un vechi cântec popular, va deveni una dintre cele mai cântate melodii populare în Banatul de munte, o doină – simbol al zonei :

Gugulan cu car cu mere Și cu frumoasă muiere

Mă dusei să cumpăr mere Și cu ochii la muiere

Gugulanu-i om cu minte Și ți-o spune mai-nainte :

„Eu vind mere, eu vind pere, Dar nu vind a mea muiere”.

Urmează un LP (un disc mic, care era înregistrat pe o singură parte, și pe care încăpeau doar 2-4 cântece, depinzând de lungime), care cuprinde cântecele „Ninge-mi Doamne, nu ploia” și „Sui Mărie în cocie”. În scurt timp, Dimitru Chepețan a devenit unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți interpreți de muzică populară din Banat.

Efectuează foarte multe turnee în străinătate : în 1964 în Ungaria, în 1967 în Iugoslavia (unde va reveni de 38 de ori) și în 1982 în Italia (unde ansamblul românesc ia locul I din 112 țări). A fost de două ori în Basarabia, unde a fost decorat de ambasadorul României la Chișinău.

După ce s-a pensionat în 1989, mai colaborează uneori cu Doina Banatului și cântă în Corul Catedral din Caransebeș.