Laura Laurentiu

Laura Laurentiu

Laura Laurentiu a cunoscut lumina zilei pe 3 noiembrie 1967 in Timisoara.Incă din copilărie şi-a descoperit plăcerea de a cânta din folclorul bănăţean, ea începând să activeze în Ansamblul de Copii al Casei pionierilor (în prezent Palatul Copiilor).De formarea ei ca artist s-au ocupat: Gheorghe Galetin, primul ei profesor de cântec, la Palatul Pionierilor, apoi a urmat profesorul doctor Ovidiu Papană şi profesoara Lucia Mihăescu, la Şcoala Populară de Artă Timişoara.Primele înregistrări radio datează din perioada copilăriei, când, în anul 1977, a imprimat la Radio Timişoara, alături de Orchestra de Muzică Populară a Palatului Copiilor din Timişoara, conducerea muzicală, profesor Gheorghe Galetin, sub îndrumarea Luciei Boleantu

A activat, pe rând, în ansamblurile: „Hora Timişului”, „Bănăţeană” şi „Doina Timişului”, iar în perioada când a devenit artist profesionist a avut şi continuă să aibă colaborări cu ansamblurile „Timişul” şi „Banatul” din Timişoara. În perioada copilăriei şi adolescenţei a participat la toate ediţiile Festivalului Naţional „Cântarea României”, în concursul destinat soliştilor vocali, şi a obţinut mai multe premii I.

Dar cea mai mare realizare a ei este faptul că arc o familie fericită (alături de Vukomir Radanov – armonică, cel care îi stă alături atât în profesie cât şi în viaţă) şi o fiică minunată Milena.

Desigur, zona folclorică pe care o reprezintă, cu predilecţie, este Banatul. Melodiile ei sunt specifice, mai ales, Banatului de Munte, care a câştigat, în anii din urmă, prin dinamismul melosului şi al dansurilor, în faţa melosului mai aşezat din Banatul de Câmpie, căruia îi aparţine geografic, prin naştere.Ceea ce îi defineşte cel mai bine cântecele din repertoriu este faptul că ele sunt creaţii vechi, dar şi creaţii proprii, atât melodia cât şi versurile. Sunt cântece din suflet, în interpretarea chiar a celui care le-a izvodit, acesta fiind unul din motivele succesului de care se bucură cântecele sale.

Printre albumele ei, la loc de cinste stau cele două albume imprimate în 1992 şi 1993 la casa de producţie Audiotim, şi cel din anul 1994 realizat în colaborare cu Orchestra Radio Novi Sad, Serbia, şi imprimat în studiourile Radio Novi Sad, sub conducerea maestrului Pera Popa.

În anul 2005, în deplină maturitate artistică, a imprimat albumul Doamne, anii cum mai zboară, realizat cu ajutorul orchestrei „Virtuozii Banatului”, condusă de maestrul Mircea Ardeleanu, şi a instrumentiştilor Luţă şi Iancu Popovici, Doru Ţăranu, Tică Stângaciu şi Vukomir Radanov. Urmează în anul 2007 – Or pierit anii ca fumu’ – album lansat atât în format audio cât şi DVD, care conţine melodii ca cea care dă titlul albumului, apoi Cununiţă albă, Bănăţenii din Clisură, doina Tata un măr o săgit, Măi băgiţă, Petrişor, Mărie, Mărie şi Înc-o primăvară, care au ajuns la sufletul publicului în scurt timp şi au devenit melodii de suflet ale multor bănăţeni.