Maria Borțun

Maria Borțun

Slatina Timis – cel mai drag loc… aici am deschis ochii intr-o dupa-masa friguroasa de duminica, in luna lui noiembrie, 18 niembrie 1984! Am fost crescuta cu multa dragoste intr-o casa de oameni simpli, dar muncitori de la care-am invatat ca a munci nu e deloc rusinos, ca nu te poti numi un om avut decat prin munca cinstita! In ciuda firii mele firave, inca de mica am mers la cules de prune, la adunat de fan, la cules de porumb, iar primavara „urcam” cu vacile la padure impreuna cu bunicul meu! A fost cea mai frumoasa perioada din viata mea: dimineata plecam cu vacile la pascut si cantam cat era ziua de lunga. Bunicul (Dumnezeu sa-l ierte!), ma asculta cu ochii-n lacrimi, plin de mandrie si dragoste parinteasca. Parca-l aud si-acum: „Cant-o p-aia cu floricica, lobogica, mi-i a mai draga! ”Si i-o cantam si bunu nu mai putea de drag…Asa am invatat sa cant, ascultand glasul codrilor si murmurul apelor si intelegandu-le doina!

A venit vremea sa merg la scoala, dar firea mea deschisa m-a ajutat sa ajung repede la sufletul colegilor si a invatatoarei mele! Dragostea de cantec si joc, a fost remarcata si de doamna invatatoare, care m-a urcat pe scena, inca din clasa I! Lumea m-a aplaudat, m-au indragit si am stiut din acel moment ca ma molipsisem de la ei, de la acei oameni simpli de acea dragoste pe care poate multi n-o inteleg dragostea de joc si cantec! Asa s-au scurs anii petrecuti in scoala generala si avea sa vina momentul sa ma desprind de sat. Liceul l-am facut in Caransebes (Liceul Teoretic Traian Doda) unde am activat in cadrul ansamblui Tibiscum ca solista si ca dansatoare! Cu acest ansamblu am avut numeroase iesiri in afara tarii, in special in Franta si Italia! Fiind o fire studioasa, mi-am continuat studiile in Timisoara, in cadrul Facultatii de Relatii Internationale, Studii Europene, Universitatea de Vest! Inca din prima zi, am cautat sa ma alatur unui ansamblu, si acesta a fost Ansamblul Doina Timisului, fiind condus de Maestrul Coregraf Marius Ursu!

A urmat un alt pas important, care urma sa-si puna amprenta considerabil asupra viitorului meu: inscrierea la Scoala de Arte Populare, la clasa Doamnei Carmen Popovici Dumbrava, care urma sa-mi devina parinte spiritual, cativa ani mai tarziu! Sub indrumarile atente ale doamnei profesoare, am inceput sa particip la diverse concursuri unde am obtinut premii importante:

Locul I- Caras Severin- „O voce populara”, octombrie 2010;

Locul I- Festival Concurs National- Ana Munteanu, 4-5 noiembrie 2010;

Locul II- Concurs „Topul Martisorului”- 1 martie 2010;

Locul III- Festival-Concurs National- George Motoia Craiu, 18 noiembrie 2010;

Mentiune- Festival Concurs National- Mariana Draghicescu, 5-8 octombrie 2010;

Mentiune- Festival Concurs Aurelia Fatu Radutu, 10-11 iunie 2010;

In prezent sunt colaboratoare a ansamblului Timisul a Casei de Cultura din Timisoara!

Pe scurt, aceasta este povestea mea, cu bune si rele si multumesc celor care m-au ajutat de-a lungul „calatoriei” mele in lumea folclorului!