Tiberiu Ceia

Tiberiu Ceia

Tiberiu Ceia s-a nascut la data de 16 iulie 1940, in Timisoara. Inca din primii ani ai vietii a deprins pasiunea pentru muzica, traditie si folclor, urcand pentru prima data pe o scena la frageda varsta de 5 ani. Inca de atunci, fermecat de melodiile marilor interpreti ai vremii, precum Maria Lataretu.

A debutat in Timisoara, in 1967, pe scena Operei din oras. Desi era profesor de limba si literatura romana, a renuntat la aceasta profesie. Si-a urmat drumul in muzica, ajungand sa cante impreuna cu Ansamblul Doina Oltului, fiind sub atenta indrumare a lui Gheorghe Stan.

Cea mai cunoscuta piesa a artistului Tiberiu Ceia este cu siguranta melodia „Frumoasa vecina noastra”. Aceasta piesa interpretata aproape de fiecare roman cel putin o data in viata, va da si numele materialului sau discografic. Albumul lui „Tibi” Ceia mai contine piesele: „Dascalita”, „Marie, poale ciurate”, „Am vazut cum trece vremea”, „In gradina cu flori multe”, „Din copita murgu bate”, „Dacă-i uitati pe toti cei dragi”, „Tot asa mă bate gândul”, „Doină dor si omenie”.

Piese precum “Am sa plec la orastie”, “Drumul garii din Beclean”, “Frumoasa vecina noastra”, “Ma cheama la el, Ardealul” sau “Doi voinici din lumea mare” sunt cantate de catre Tiberiu Ceia in duet cu Ion Dolanescu, si fac parte din patrimoniul national, remarcandu-se prin frumusetea cantecului popular si vocile deosebite ale celor doi vechi prieteni.