Dorian Sicoe

Dorian Sicoe

M-am nascut in 4 octombrie 1964 in orasul Campeni , judetul Alba, intr-o famile de moti, mari iubitori de muzica si folclor, tatal si unchiul meu erau instrumentisti cunoscuti si apreciati in zona noastra. Sarbatorile erau momente pline de bucurie in familia noastra, unde dansul si muzica erau nelipsite. Traditiile si obiceiurile populare se pastreaza inca neschimbate in Tara Motilor si se respecta de generatii. Iubesc folclorul in toate formele sale: cantecele si dansurile, costumele, datinile si obiceiurile si, crescut in preajma instrumentelor muzicale si fascinat de ele , atat eu cat si fratele meu ,Liviu, am decis sa continuam traditia familiei.

Am inceput sa cant la clarinet in Taraful Scolii generale din Campeni, avandu-l ca profesor pe domnul Badau Gheorghe. Mai tarziu, la 16 ani, am inceput sa cant la taragot fiind impresionat de sunetul lui cald si patrunzator. Impreuna cu taraful si sufletistul lui dirijor, domnul Badau, care si in prezent este dirijorul tarafului, am participat la numeroase concursuri si festivaluri nationale. Mai tarziu am studiat si alte instrumente de suflat : saxofonul, fluierul, cavalul, ocarina, taragotul ramanand insa, cel mai aproape de sufletul meu.

Am fost impresionat de folclorul banatean, am iubit doinele din Banat, jocurile de doi, braurile , de aceea m-am hotarat sa–mi fac studiile superioare la Timisoara si totodata sa fiu mai aproape de folclorul banatean. In 1984 am fost admis la Facultatea de Mecanica a Politehnicii din Timisoara si am devenit membru al Ansamblului folcloric Doina Timisului al Casei de cultura a studentilor din Timisoara. Sub indrumarea profesorului Achim Ciucurel am abordat un repertoriu vast care cuprindea toate zonele folclorice ale tarii. De-a lungul anilor de studentie am participat atat ca solist instrumentist cat si cu orchestra Ansamblului Doina Timisului, la toate festivalurile nationale studentesti de folclor si am obtinut de fiecare data locul I. Am colaborat cu mai toate ansamblurile studentesti din Centrul Universitar Timisoara : Datina al Facultatii de Stiinte Economice, Taraful Facultatii de Mecanica Agricola, Ansamblul folcloric al Facultatii de Medicina, cel al Facultatii de Agronomie. Tot in aceasta perioada am avut ocazia de a lucra cu cunoscutul dirijor Gheorghe Galetin la Ansamblul Constructorul si mai apoi la Banatean

Repertoriul meu cuprinde cantece si jocuri populare din Banat, Ardeal, Maramures, Oas, Bihor, Moldova, Oltenia, Muntenia, Dobrogea

Am cantat in nenumarate spectacole, am participat la concursuri si festivaluri in Romania si in strainatate. Am fost in turnee in SUA, Egipt, Anglia,Scotia, Franta, Olanda , Belgia, Elvetia, Suedia, Austria, Spania, Portugalia, Italia, Polonia, Serbia, unde am facut cunoscut folclorul nostru romanesc.

Am realizat numeroase inregistrari la radio si televiziune, iar impreuna cu fratele meu ,Liviu Sicoe, am inregistrat un CD intitulat “Cantece si jocuri populare romanesti” pe care domnul Tiberiu Ceia, in emisiunea “ Cantecul de acasa”, l-a caracterizat ca fiind “o cascada de melodii frumoase, pline de bucurie, de veselie si de suflet ardelenesc, dar de traitori in Banat”.

Din anul 2011 mi-am extins activitatea preluand conducerea muzicala a Orchestrei Ansamblului Doina Timisului alaturi de coregraful ansamblului , Marius Ursu.

Sunt casatorit, am doi copii, sunt fericit alaturi de familia mea si de fiecare data cand urc pe scena si reusesc sa transmit prin cantec bucuria mea publicului, ma consider implinit.