Lidija Cina

Lidija Cina

Lidija Cina s-a născut pe data de 7 decembrie 1990 într-o familie de muzicieni. Stră-străbunicul Petru cânta la vioară, străbunicul Ion la vioară, bunicul Ionel la ţambal, tatăl Dorel la acordeon iar sora ei Firuţa cântă la vioară şi cu vocea. Vioara la care cântă Lidija a moştenit-o de la stră-străbunicul ei Petru.
Primii paşi în muzica i-a avut la vârsta de 4 ani, când a avut prima apariţie pe scenă ca solistă vocală în satul ei natal Ovcea. La vârsta de 6 ani, părinţii au înscris-o la Şcoala de Muzică „Jovan Bandur” la Panciova unde a terminat şcoala Generală de Muzică, iar liceul l-a terminat la Şcoala de Muzică „Dr. Vojislav Vuckovic” în Belgrad. După aceea a terminat Facultatea de Muzică din Timişoara, secţia interpretare muzicală-vioară şi acum este studentă, la master, la Facultatea de Muzică din Timişoara.
De mică a participat la multe festivaluri de copii cu vocea, dar şi la vioară. A fost la întrecerea comunală „Sirena de aur” unde într-un an a luat premiul II, şi într-un an a luat premiul III. A evoluat şi la festivalurile de copii de la Alibunar, Seleuş, Vârşeţ, Grebenaţ… La Marele Festival de Muzică şi Folclor de la Alibunar a debutat cu vioara, şi a obţinut premiu pentru cel mai bun debutant. În anul 2007 la Panciova, a obţinut premiul II, iar în anul 2012 la Torac a obţinut premiul I în categoria solişti instrumentişti – vioară. La Concursul Internaţional de muzică tradiţională a obţinut premiul I.

Este membră a Orchestrei C.N.M.R.S. de la înfiinţare. Împreună cu orchestra a avut multe concerte la noi şi în străinătate.

La vârsta de 3 ani a devenit membru al S.C.A. „Steaua” din Ovcea, când a început să danseze, iar mai târziu a evoluat ca solistă instrumentistă şi ca membră a orchestrei alături de tatăl său Dorel Cina. A devenit apoi dirijor al grupului vocal mixt „Steaua” din satul natal cu care munceşte foarte mult, iar la Marele Festival din Coştei când a dirijat prima data pe scenă, a obţinut premiul I şi premiul special pentru cel mai bun grup vocal, iar la Torac 2012 premiul III. S.C.A. „Steaua” a obţinut Marele Premiu la Coştei. La Marele Festival la Sân Mihai, grupul vocal mixt condus de Lidija, a obţinut premiul II.
Pe data de 25.03.2011. împreună cu sora sa a înfiinţat un cor de copii „Steluţele” cu care lucrează mult şi cu care a avut multe concerte, şi videoclipuri la televiziune, şi un muzical pentru copii „Moş Crăciun şi Steluţele”.
Când era în liceu a fost membru al Filarmoniei de copii din Belgrad cu care a avut multe concerte la Colaraţ, Narodno pozoriste la Filarmonie şi la Sava Centar.
I-a acompaniat pe unii dintre cei mai mari solişti de la noi, pe Lelo Nica, iar cea mai mare plăcere a fost când l-a acompaniat pe Bora Dugic la Sava Centar în Belgrad. A avut ocazia să evolueze pe scenă alături de Merima Njegomir, Andreea Voica, Nicoleta Voica, Deian Galetin, Stana Stepănescu, Cristian Pomohaci, Liliana Laichici, Olguţa Berbec, Mariana Zota si alţii..