Luca Novac

Luca Novac

Luca Novac (1941, comuna Turnu Ruieni, judeţul Caraş Severin) – taragotist. Născut în satul Dalci, aflat la vreo 8 km de Caransebeş, localitate cunoscută prin extraordinarii ei lăutari. El vine, de altfel, dintr-o familie de muzicanţi, care a preluat şi valorificat cu exigenţă, din generaţie în generaţie, valorile tradiţionale ale muzicii, folclorul tradiţional, arhaic, autentic, care nu are bătrâneţe, fiind veşnic tânăr. Din sunetele taragotului lui fermecat curge apa de izvor a tinereţii fără bătrâneţe, din basmele copilăriei, el venind direct din celebrul Nicolae Luţă despre care a scris Octavian Goga că este „Barbu Lăutaru al Banatului?” Crescând într-un mediu propice de familie de muzicanţi Novac cânta încă de mic copil la fluier, clarinet, saxofon şi taragot, instrumente ce l-au impus ca pe un mare virtuos.

Este supranumit „taragotistul de aur al Banatului”

Aprecieri şi elogii primeşte şi în desele deplasări în Franţa cu Ansamblul „Timişul”, unde era cunoscut încă din 1972, când cântase la Grenoble, vreme de 3 luni de zile, într-un local cu specific românesc, al cărui patron era din Gătaia. El visa însă America, unde în cele din urmă ajunge, chiar la New York, unde îşi cântă doinele şi brâurile, ardelenele şi învârtitele sale, într-un local cochet, cu specific românesc. Seară de seară doinea Balada Gosnei, balada Gugulan cu car cu mere şi Cântecul lui Pătru Mantu, într-o oază plină de români şi de suflet românesc. În America, Novac va reveni cu drag după câţiva ani, în New York, Chicago şi Los Angeles, una din deplasări soldându-se cu premiul I la Festivalul „Ciobănaşul” de la Chicago, ocazie cu care a interpretat cântece vechi din taragot.

Acest urmaş al legendarului Luţă Ioniţă din Dalci a fost şi este foarte apreciat de „toată lumea”, prin sintagmă înţelegând: public, specialişti, colegi, presă scrisă şi vorbită. Despre el se pomeneşte în mai multe cărţi între care cea a lui Nicolae Pârvu O viaţă închinată folclorului, dar mai ales în volumul biografic al lui Nicolae Danciu Petriceanu Lacrimă de taragotist, apărut în anul 2000. Un interviu răscolitor pe care i l-a luat, cu ani în urmă, Teodor Bulza a fost cuprins în cartea acestuiaLumini bănăţene” apărută în 1979 la Bucureşti. „Şi astfel, de-a lungul anilor, spune Marioara Murărescu pe unul din discuri, frumuseţea de neasemuit a doinelor şi virtuozitatea scăpărătoare a jocurilor bănăţene au primit lumini aparte în interpretarea lui Luca Novac, atât în înregistrările la Radio şi „Electrecord” şi emisiuni TV, cât şi pe scenă, în concerte şi spectacole”, dându-ne de fiecare dată „o nouă dovadă a talentului său şi mai ales, a faptului că timpul sporeşte valoarea cântecelor de odinioară”.