Marius Cârnu

Marius Cârnu

 

Marius Cârnu

Marius Cirnu, nascut in 14 mai 1962, in Timisoara, din parinti neaosi banateni, originari din comuna Lighed, actualmente Padureni, judetul Timis, a inceput sa cante pentru prima data la varsta de 7 ani, la acordeon, luand lectii de muzica de la dirijorul renumitei fanfare din Padureni, Nicolae Mitiga.

Este absolvent al Universitatii de Vest din Timisoara, Facultatea de Muzica, sectia Interpretare instrumentala (Profesor de instrument), obtinand diploma de licenta in anul 1996. Intre anii 1988 si 1996 este angajat ca profesor la Scoala de Arta Populara din Timisoara, la catedra de instrumente de suflat: taragot, clarinet, saxofon, iar din 1997 este profesor titular la catedra de clarinet de la Colegiul National de Arta „ION VIDU” din Timisoara.

Incepand cu anii 1990 si pana in prezent participa la numeroase festivaluri internationale de folclor si efectueaza numeroase turnee artistice in Franta, Elvetia, Serbia, Germania si SUA, unde obtine multe succese ca solist instrumentist la clarinet, taragot, saxofon, fluier, ocarina si caval.

Colaborator permanent al TVR Timisoara si al Orchestrei RadioTeleviziunii din Novisad, inregistreaza peste 70 de CD-uri si casete audio-video, cu majoritatea solistilor consacrati din Banat.

In anul 2000 este inclus ca membru in Organizatia Internationala de Folclor, cu sediul la Viena, iar din anul 2002 devine membru al Academiei Internationale „CITTA DI ROMA” din Italia, care ii confera „Diploma Academica de Merit” in domeniul muzical.

Odata cu infiintarea Orchestrei radio din Timisoara, in anul 2003, este numit dirijorul acesteia, cu care incepe sa inregistreze folclor din Banat atat cu solisti vocali, cat si cu solisti instrumentisti, participand totodata la diferite spectacole de folclor.

Este, de asemenea, profesor asociat la Scoala de Nai „DOMIDE” din Elvetia, unde preda instrumente populare (taragot, fluier).

Din septembrie 2004 la Colegiul National de Arta „ION VIDU” din Timisoara, infiinteaza împreuna cu alti colegi taraful de elevi al scolii.

Doctor in muzica, doctorat obtinut in anul 2006, la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, cu calificativul Magna Cum Laudae, avand ca si conducator de lucrare pe prof. univ. dr. Gheorghe Opre.